6. Gehonoreerde aanmeldingen

Programma 3. Economie

21. Friese Projectenmachine

Bedragen x € 1.000

Categorie

Incidenteel/Structureel

Investering

Status

Autonoom

Structureel

n.v.t.

Honoreren

Exploitatielasten

2022

2023

2024

2025

-50

-50

-50

-50

Categorie

Incidenteel/Structureel

Investering

Status

Nieuw beleid

Structureel

n.v.t.

Niet honoreren

Exploitatielasten

2022

2023

2024

2025

-100

-100

-100

-100

Deelname

Algemene toelichting
In het Bestuursakkoord 2019-2023 ‘Lok op 1’ heeft de provincie Fryslân gekozen voor een verdere intensivering van haar inzet op Europa in deze bestuursperiode. In april 2020 heeft Provinciale Staten hiertoe een Beleidsbrief en Uitvoeringsagenda Europa vastgesteld. In het Bestuursakkoord is aangegeven dat de Friese inzet op Europa een regionale opgave betreft. Het gaat niet alleen over de ambities en acties van de provincie Fryslân als overheidslaag, maar om de gezamenlijke inzet van de provincie en haar Friese partners: gemeenten, kennisinstellingen, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en het Wetterskip. De wens is er om in Fryslân gezamenlijk de schouders eronder te zetten om kwalitatief hoogwaardige projecten te ontwikkelen die bijdragen aan de Duurzame Dynamische Delta van Fryslân. Er komt daarom een ‘Friese Projectenmachine’. Samen met de Friese partners wil de provincie investeren in collectieve projectverwerving, projectontwikkeling, projectuitvoering en cofinanciering. Dit past bij onze ambitie om beter aan te sluiten bij de nieuwe Europese investeringsfondsen en zodoende (meer) Europese gelden beschikbaar te krijgen voor de grote opgaven waar wij de komende jaren voor staan. Als De Fryske Marren alleen hebben wij onvoldoende slagkracht om dit op een goede manier te kunnen bewerkstelligen. Deelname aan de Friese Projectenmachine vraagt een toezegging voor de komende 3 jaar.

Wat zijn de consequenties als de aanmelding niet wordt gehonoreerd?
Fryslân en Nederland schalen op als het gaat om financiering van grote(re) plannen en/of ontwikkelingen. Wij hebben onvoldoende slagkracht om zelfstandig projecten te ontwikkelen die aansluiten bij de nieuwe Europese investeringsprogramma’s. Niet meedoen aan de Friese Projectenmachine zet ons op achterstand in Fryslân (ook qua imago) en verkleint de kansen op meedoen aan interessante projecten die van meerwaarde voor onze gemeente kunnen zijn.

Projectbudget

Algemene toelichting
Om met succes aanspraak te kunnen maken op externe middelen (Provinsje, SNN, Europa) moeten we als gemeente ook geld beschikbaar hebben voor de uit te voeren projecten. Er is immers altijd sprake van cofinanciering. Zeker als het gaat om het aanhaken bij projecten die vanuit de Friese Projectenmachine of andere netwerken voorbij komen, moeten wij snel kunnen schakelen. Gelet op de grote opgaven die voor ons liggen op alleen al de gebieden van digitalisering, energie en gezondheid, denken wij aan een budget van minimaal € 100.000 per jaar voor de komende 6 jaar. Het huidige Europese programma loopt van 2020-2027. Vandaar een periode van 6 jaar. Het uitgangspunt hierbij moet zijn dat iedere euro die wij als gemeente investeren minimaal twee euro investering van andere partijen oplevert. Eventueel kan er ook gekozen worden om de middelen eerst voor een periode van 3 jaar beschikbaar te stellen, gelijk aan de eerste looptijd van de Friese Projectenmachine.

Wat zijn de consequenties als de aanmelding niet wordt gehonoreerd?
De inzet alleen beperken tot deelname aan de Friese Projectenmachine is goed voor de andere deelnemers, maar levert voor onze gemeente te weinig rendement op. Tijdige beschikbaarheid van eigen financiële middelen is een vereiste om inhoud te geven aan onze ambities en projecten van de grond te krijgen.

Deze pagina is gebouwd op 06/03/2022 10:52:11 met de export van 04/21/2022 06:45:29